Ciasto owsiane z truskawkami – szybkie i pyszne

Truskawki są tak smaczne same w sobie, że wcale nie potrzebują żadnych dodatków czy przeróbek, ale warto czasem zaserwować je inaczej. Przecież nie chcemy, żeby znudziły się nam przed końcem sezonu. Jeśli więc szukacie nowej formy podania truskawek, to koniecznie spróbujcie przepisu na ciasto owsiane – niezwykle sycące i fantastycznie proste w wykonaniu.


Dobre po polskie

Jako konsumenci jesteśmy teraz w bardzo dogodnej sytuacji – truskawki możemy nabyć przez cały rok. Ja jednak bardzo rzadko sięgam po truskawki zagraniczne. Rzekłabym nawet, że są to sytuacje sporadyczne. Zdecydowanie wolę nasze polskie. Ten smak i aromat – to jest to! Cały rok czekam na nie z niecierpliwością, a kiedy już są, to wcinam je na okrągło. Mogę je jeść koszykami – taki ze mnie truskawkowy łasuch 🙂

Większość z Was na pewno się ze mną zgodzi, że truskawki są bardzo smaczne same w sobie i nie potrzeba im żadnych dodatków. Warto jednak czasem zjeść je w innej formie. Przecież nie chcemy, żeby się nam znudziły przed końcem sezonu. Przynajmniej ja nie chcę, dlatego staram się podawać je mojej rodzinie na różne sposoby.
I tak numerem jeden jest zawsze koktajl z truskawek. Namawiam Was, żebyście chociaż raz podali go z sercem z galaretki <3 Taki sposób serwowania zrobi wrażenie! Jadamy też truskawki ze śmietaną, robię domowe lody truskawkowe i sorbety, a jako miłośniczka domowych ciast nie zapominam również o jakimś wypieku.

polskie truskawki

Wiele razy już to mówiłam, ale napiszę raz jeszcze – w kuchni lubię działać smacznie, ale ekspresem, bo stanie przy garach to nie jest mój ulubiony relaks. Za to domowe ciasto do kawki zjadam chętnie, dlatego wypieki, które robię na co dzień są szybkie i łatwe w przygotowaniu.  
Jednym z moich ulubionych słodkich wypieków z owocami jest ciasto owsiane. Być może dlatego, że płatki owsiane to dla mnie chleb powszedni – i w przenośni i dosłownie, a może po prostu dlatego, że to ciasto jest po prostu w smaku jest genialne.
  


Przepis na ciasto owsiane z truskawkami


SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

WARSTWA OWOCOWA:
  • 1,5 szklanki drobno pokrojonych truskawek
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

LUKIER:
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 krople ekstraktu waniliowego
  • 1-1,5 łyżki mleka

 


Truskawki

Truskawki myję, osuszam i kroję na ósemki. Skrapiam sokiem z cytryny. Całość mieszam z łyżeczką skrobi ziemniaczanej. Jeśli truskawki są mało słodkie możecie dodać łyżkę cukru.

 

Ciasto

W garnuszku roztapiam masło. Do miski wsypuję płatki owsiane i zalewam ciepłym masłem. Czekam, aż całość przestygnie, po czym dodaję pozostałe składniki i łączę ze sobą do momentu otrzymania struktury gruboziarnistej kruszonki.
Blaszkę o wymiarach 12×26 (średnia keksówka) wykładam papierem do pieczenia i wysypuję około 2/3 ciasta. Na to układam warstwę truskawek. Na górę wysypuję pozostałą część ciasta.

Piekę około 35-40 minut w 180 stopniach.

 

Lukier

Ciasto owsiane możecie zjadać bez żadnych dodatków lub możecie posypać wierzch cukrem pudrem. Mi najbardziej smakuje z lukrem mlecznym.
Cukier puder zalewam mlekiem i dodaję dwie krople ekstraktu waniliowego. Całość mieszam do uzyskania gładkiej masy.

Z przepisu wychodzi 10 porcji. Nie jest to może wiele, ale to bardzo sycące ciasto. A przy tym bardzo pysze. Po prostu raj dla łasucha.

 

Ciasto rozchodzi się u nas błyskawicznie. To jedno z takich ciast, które upieczone rano, wieczorem pozostaje smacznym wspomnieniem.
A kiedy minie sezon na truskawki, spokojnie możecie użyć innych owoców. Równie dobrze sprawdzą się na przykład borówki.

A Wy, jak lubicie zajadać truskawki?

 

Pozdrawiam
Agnieszka



Zainspirowałam Cię? To wspaniale!

Będzie mi bardzo miło, jeśli mi o tym powiesz – facebook, instagram – jak wolisz. Po prostu wrzuć zdjęcie i oznacz #321startdiy lub @321startdiy

Musisz też wiedzieć, że ciągle coś majstruję i zrealizuję jeszcze wiele projektów zrób to sam, a sposoby wykonania i moją wiedzę zapiszę na tym blogu – jeśli polubisz mój fanpage, niczego nie przegapisz.

 
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz komentarze