Kategorie: PRZEPISY Tagi:,

serca z truskawekNo dobra, jestem łasuchem! Moim słabym punktem jest czekolada. Ja ją po prostu uwielbiam! Mleczną, kokosową, gorzką – każdą! Gorzka czekolada to też podobno dobry afrodyzjak, tak samo jak truskawki (które zresztą też uwielbiam), więc serca z truskawek w czekoladzie będą idealnym deserem dla zakochanych:) A więc również i dla mnie:)

 

Serca z truskawek w czekoladzie

Aby powstały truskawkowe serca potrzebne będą:

  • truskawki
  • czekolada – gorzka lub mleczna
  • łyżeczka masła

Czekoladę łamię na drobne części. Rozpuszczam ją w kąpieli wodnej czyli wrzucam czekoladę do garnka i ten garnek umieszczam w drugim garnku. Zamiast garnka może być miseczka. Dodaję też łyżeczkę masła, żeby czekolada się błyszczała. 
Kąpiel wodna to chyba najlepsza metoda rozpuszczania czekolady – ważne jest, aby miska lub garnek w którym znajduje się czekolada nie dotykała wody. Inaczej czekolada się przegrzeje i się rozwarstwi.

serca z truskawek

Truskawki myję i dobrze osuszam ręcznikiem papierowym. Szypułki wycinam tak, aby otrzymać kształt serca. Truskawkę kroję na pół i znów odsączam – tym razem nadmiar soku.

serca z truskawek

Rozpuszczoną czekoladę wylewam na płaską cześć truskawki. Teraz czekolada musi dobrze zastygnąć. Nie wkładam jej jednak do lodówki, bo zrobi się matowa – tak właśnie było z moimi czekoladkami na zeszłe Święta Bożego Narodzenia

serce z truskawek

Kiedy czekolada na jednej stronie truskawki wyschnie, zabieram się za oblewanie drugiej strony. Takie oblewanie zawsze w programach kulinarnych robią na specjalnej kratce. Ja takiej nie mam i zawsze zapominam, że chciałabym sobie taką kupić. Ale potrzeba matką wynalazków i to moja wersja kratki do ociekania – dwa jabłka i dwa patyczki do szaszłyków Znów czekam aż zastygnie.

serce z truskawek

Jeszcze dekoracja czerwonym pisakiem. Ach, nie mam do niego dobrej ręki:) Ogólnie rzecz ujmując, nie aspiruję do roli Masterchefa:)  Ot, dla mnie dobry deser a dla Was może inspiracja na walentynkowy wieczór.

serca z truskawek

Czy powinnam poczekać na moją drugą połówkę, żeby zjeść te serca z truskawek? Może i powinnam ale chyba nie dam rady:) Zrobię drugą porcję na Walentynki – zdecydowanie będzie to ładny miłosny akcent na stole, no i spora porcja afrodyzjaków.
Jeśli chcecie więcej miłosnego akcentu na stole, to zobaczcie jak robić serce z serwetki.

Pozdrawiam
Agnieszka

przerwa

Skorzystałeś? To wspaniale!

Będzie mi bardzo miło, jeśli mi o tym powiesz – facebook, instagram – jak wolisz. Po prostu wrzuć zdjęcie i oznacz #321startdiy lub @321startdiy

Musisz też wiedzieć, że ciągle podrzucam na bloga jakąś nową grafikę do pobrania – jeśli polubisz mój fanpage, niczego nie przegapisz.

 

Agnieszka Bieńkowska

Agnieszka Bieńkowska

Na drugie mi Kreatywna:) Uwielbiam rękodzieło, DIY, zrób to sam - jakkolwiek by tego nie nazwać po prostu częściej trzymam w dłoni pistolet z klejem na gorąco niż tusz do rzęs. Lubię dawać przedmiotom drugie, często lepsze życie. To niesamowite uczucie, kiedy zamieniasz nieużyteczny przedmiot w coś pięknego.
Agnieszka Bieńkowska

Latest posts by Agnieszka Bieńkowska (see all)

  • Claudia Pudernik

    Pierwszy raz u Ciebie jestem, ale jest tu tak kolorowo i przyjaźnie, że chyba zostanę na dłużej
    Mniaaam, tak apetycznie ;*

    • Claudia, cieszę się, że tak postrzegasz to miejsce – tak właśnie miało być. Rozgość się więc wygodnie. Kawy, herbaty? Pozdrawiam

  • Bardzo fajny i w sumie prosty pomysł. A stelaż z jabłek genialny

    • Tak, pomysł jak najbardziej prosty, bo czy zawsze wszystko musi być trudne? Stelaż z patyków ma też tę zaletę, że nie trzeba go potem myć

  • natasza c

    Gdyby nie to, że mam uczulenie na te „pędzone” truskawki to pewnie zrobiłabym taki pyszności już dzisiaj, a w takim wypadku muszę poczekać na polskie truskawki

    • Zgadzam się z Tobą Nataszo – polskie truskawki są najlepsze!

  • Justyna Witkowska

    proste i urocze! a do tego pyszne! poproszę kilka

  • Zdrowo, smacznie i kreatywnie. Super!