Kategorie: DIY DO KUCHNI Tagi:,

sernik z ricottą na kruchym spodzie Donny Hay

Każdy chyba ma chociaż jedno popisowe ciasto, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Moim wypiekiem jest sernik z ricottą na kruchym spodzie. Pojawia się na każdej uroczystości i jeszcze nigdy się nie przejadł. Zgodnie z obietnicą, zdradzę Wam prosty przepis na ten wyśmienity sernik. U mnie zawsze schodzi jak świeże bułki. przerwaW te Święta najadłam się mnóstwa przysznych słodkości domowego pochodzenia – wyśmienity jabłecznik mojej mamy z działkowych jabłek, przepyszne ciasto czekoladowe mojej bratowej, a najwięcej chyba poszło mi w biodra po absolutnie fenomenalnym cieście mojej kuzynki Basi. Na pewno zjadłam więcej niż dwa kawałki:)
Mojego sernika z ricottą zjadłam zaledwie kawałek – tylko tyle się uchowało dla mnie:)

przerwaPrzepis na sernik z ricottą na kruchym spodzie


Sernik, który u mnie zawsze rozchodzi się na pieńku, Donna Hay prezentowała w australijskiej edycji Masterchefa. Kruchy spód ma migdałowy posmak, a masa serowa z ricottą i cytrynową nutą, jest wyśmienicie aksamitna. Razem to połączenie idealne.
Donna Hay to dziennikarka kulinarna i autorka wielu książek kucharskich. W Australii prawdziwy guru.

Przepis dopasowany jest do 20cm okrągłej formy. Pieczenie odbywa się dwuetapowo – najpierw kruchy spód, potem masa serowa. Jak wszystkie przepisy Donny nie wymaga dużo pracy.

Składniki na kruchy spód:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 90g zimnego masła

Wszystkie składniki szybko zagnieść, aż do otrzymania struktury grubej kruszonki. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Połączyć ze sobą w jednolity, równy blat przejeżdzając i ugniatając łyżką stołową.
Piec w 150 stopniach do jasnozłotego koloru – około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć blaszkę i pozostawić do przestygnięcia.

Składniki na masę serową:

  • 330g twarogu sernikowego
  • 500g ricotty
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilijowego
  • 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej bądź mąki ziemiaczanej
  • 1 i 1/2 łyżki wody

Wszystkie składniki powinny być w temepraturze pokojowej.

Mąkę rozprowadzić z wodą na gładką masę. Wszystkie składniki włożyć do misy robota kuchennego. (Ja pomijam skórkę cytrynową.) Miksować tyle, co do połączenia składników, aby zbyt mocno masy nie napowietrzyć.
Boki blaszki wysmarować masłem. Przelać masę do tortownicy, na kruchy spód. Bąbelki powietrza usunąć potrząsając delikatnie tortownicą. Można też poprzekuwać wykałaczką – ciasto nie będzie miało dziurek.
Piec około 1h w temperaturze 150 stopni, aż wierzch sernika będzie ścięty. Następnie wyłączyć piekarnik i trzymać ciasto kolejną godzinę w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie schłodzić minimum 12h w lodówce.
Na koniec polewam lukrem na bazie cukru pudru i cytryny. Po zastygnięciu lukru można sernik z ricottą pałaszować!

przerwasernik z ricottą na kruchym spodzie Donny Hay

Nie wyobrażam sobie świąt czy uroczystości bez domowych wypieków. Rzadko kiedy posiłkuję się ciastem z cukierni i są to zazwyczaj sytuacje awaryjne.  Pomijając to, że wiem co za składniki używam i jestem pewna ich świeżości, takie domowe smakują mi o wiele lepiej. Jasne, że nie zawsze wyjdzie idealnie, zwłaszcz przy pierwszym podejściu, ale czy kuchnia nie jest po to, aby próbować?
Jeśli skusiłam Cię na upieczenie tego sernika, podziel się smakowymi wrażeniami.
przerwa

Pozdrawiam
Agnieszka

Agnieszka Bieńkowska

Agnieszka Bieńkowska

Na drugie mi Kreatywna:) Uwielbiam rękodzieło, DIY, zrób to sam - jakkolwiek by tego nie nazwać po prostu częściej trzymam w dłoni pistolet z klejem na gorąco niż tusz do rzęs. Lubię dawać przedmiotom drugie, często lepsze życie. To niesamowite uczucie, kiedy zamieniasz nieużyteczny przedmiot w coś pięknego.
Agnieszka Bieńkowska
  • Ten serniczek wygląda obłędnie. Muszę koniecznie go zrobić

  • Sernik zawsze ❤️ a spód proponuję z mąki orkiszowej – jest doskonały!!!

  • Uwielbiam serniki:). A ten przepis wygląda na prawdę bardzo pysznie:).

    • Ciężko nie lubić sernika, a już w szczególności tego:)

  • Też bym taki zjadła! U mnie niestety nikt poza mną nie lubi skórki pomarańczy:(

  • Jud

    Zapowiada się pysznie! Muszę kiedyś wypróbować, bo z taką ilością ricotty na pewno smakuje obłędnie