Nic tak nie przynosi ochłody w upalne dni jak sorbet. Lekki, zimny deser zasmakuje każdemu miłośnikowi owoców. Do tego prosto zrobić go samodzielnie, bo przepis na sorbet jest mało skomplikowany. Poradzi z nim sobie każdy.
Mój wybór padł na grejpfruty, bo uwielbiam ich smakowitą kwaskowatość. Nie zrażajcie się, jeśli nie po drodze Wam z tymi owocami. Ten przepis na sorbet jest uniwersalny – wystarczy zastąpić grejpfruty innymi owocami.
Masz 10 minut?
Przepis na sorbet to jeden z najprostszych przepisów kulinarnych. Wszak sorbet to nic więcej jak zamrożony sok czy puree z owoców. Najlepsze jest to, że jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut! Taka chwilka wystarczy, aby cieszyć się smakiem domowego sorbetu. A lista składników? Zobaczcie sami!
Przepis na sorbet grejpfrutowy
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki wyciśniętego soku z grejpfrutów
- brązowy cukier
Dodatkowo potrzebny będzie garnuszek, łyżka i pojemnik.
Do garnuszka wsypuję 5 łyżek brązowego cukru.
Zalewam 10 łyżkami soku z grejpfruta i podgrzewam kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Taki syrop odstawiam na chwilę do przestygnięcia.
Do pojemnika wlewam sok grejpfrutowy.
Dodaję przestudzony syrop.
Dokładnie mieszam. Na tym etapie warto sprawdzić czy smak nam odpowiada. Jeśli potrzeba więcej słodyczy, trzeba ponownie przygotować syrop. Jeśli zaś wyszło za słodko, można dodać trochę soku z cytryny.
Teraz zamykam pojemnik i wkładam do zamrażalki. Co około 30 minut warto przemieszać sorbet, aby miał fajną konsystencję.
Sorbet powinien być gotowy po około 2 godzinach. Warto wyjąć go z zamrażalki na 10 minut przed jedzeniem.
Z podanych składników wyjdzie około 10 gałek pysznego, orzeźwiającego i mega owocowego sorbetu.
Sorbet bardzo łatwo zamienić w owocowy naprawdę chłodzący napój. Wystarczy wrzucić sorbet do szklanki i poczekać, aż nabierze płynnej konsystencji.
Domowe lody to, poza sernikiem z ricotty, jeden z moich ulubionych deserów – nie tylko w letnie dni. A sorbety lubię szczególnie! Zrobię je migiem, a składniki mam zawsze pod ręką. I robię tyle, ile chcę. Sorbet grejpfrutowy lubię tylko ja, więc nie są to duże ilości. Do cytrynowego mam kompana w córce, a pomarańczowy wiadomo, jedzą wszyscy 🙂
A Wy, jaki smak lodów lubicie najbardziej?
Pozdrawiam
Agnieszka
Zainspirowałam Cię? To wspaniale!
Będzie mi bardzo miło, jeśli mi o tym powiesz – facebook, instagram – jak wolisz. Po prostu wrzuć zdjęcie i oznacz #321startdiy lub @321startdiy.
Musisz też wiedzieć, że ciągle coś majstruję i zrealizuję jeszcze wiele projektów zrób to sam, a sposoby wykonania i moją wiedzę zapiszę na tym blogu – jeśli polubisz mój fanpage, niczego nie przegapisz.