Jak większość kobiet i ja bardzo lubię dostawać kwiaty. Często też sama je kupuję, bo dodają one mojemu domowi świeżości, budują piękny nastrój, a i ja czuję się wówczas o wiele przyjemniej. Jednak piękno bukietów ze świeżych kwiatów szybko przemija. Jak szybko? Po części zależy to od gatunku kwiatów, po części zaś od nas, bo to w naszych rękach jest odpowiednia pielęgnacja bukietu.
Odpowiednia pielęgnacja jest najważniejsza dla przedłużenia świeżości ciętych kwiatów.
Owa odpowiednia pielęgnacja to przede wszystkim ograniczenie rozwoju bakterii w wodzie i dostarczanie odpowiedniego nawadniania i pożywienia. Brzmi może bardzo skomplikowanie, ale wcale tak nie jest! Nie musisz być zawodowym florystą, aby umieć profesjonalnie zadbać o kwiaty.
Poznaj najważniejsze sposoby, które pomogą Ci przedłużyć świeżość ciętych kwiatów i zachować piękno bukietu na dłużej.
Przeczytaj i wypróbuj!
Jak przedłużyć świeżość ciętych kwiatów?
1. Wazon
- dobierz wielkość wazonu do bukietu – kwiaty powinny być ułożone luźno, tak by mieć swobodny dostęp do wody;
- wazon dokładnie umyj – w ten sposób pozbędziesz się wszelkich mikroorganzimów, które mają zły wpływ na żywotność kwiatów. Wazon wystarczy umyć ciepłą wodą i odrobiną płynu do naczyń, ale jeśli naprawdę chcesz zdezynfekować naczynie możesz do mycia użyć kilku kropli wybielacza.
- dobrze wypłucz;
- dobrze osusz;
- myj przy każdej zmianie wody;
2. Woda
- najlepsza woda dla kwiatów ma temperaturę pokojową – zawiera mniej tlenu niż woda zimna, a to przedłuża żywotność kwiatów; WYJĄTEK – przy wprowadzaniu róż z powietrza zimnego do ciepłego, pozostaw je w zimnej wodzie przez godzinę, a dopiero potem włóż do wody o temperaturze pokojowej. Korekta temperatury pomaga wydłużyć ich żywotność;
- wodę możesz przegotować – nie jest to konieczne, ale w ten sposób ją zmiękczysz;
- odstaw na chwilę – pozbędziesz się w ten sposób chloru, który nie służy kwiatom;
- nalej odpowiednią ilość – róża lubi wysoki poziom wody (do połowy łodygi), gerberom i tulipanom wystarczy około 5cm;
- postaw na metal – metal zabija bakterie gnilne, które niszczą łodygi, dlatego kwiaty dłużej zachowują świeżość, jeśli przechowywane są w metalowych naczyniach;
- wymieniaj wodę każdego dnia – w ten sposób ograniczysz rozwój mikroorganizmów. Tę czynność możesz robić rzadziej, jeśli skorzystasz ze specjalnej odżywki dla kwiatów. Wówczas wymieniaj wodę, kiedy zobaczysz, że zmętniała.
3. Odpowiednie miejsce dla bukietu
- im chłodniejsze miejsce, tym dłużej kwiaty będą stały;
- w ciepłym pomieszczeniu zraszaj kwiaty mgiełką -pamiętaj jednak, że tulipany czy goździki nie lubią być spryskiwane;
- uważaj na źródła ciepła – nie stawiaj bukietu w pobliżu kominka, kaloryferów, telewizorów, komputerów i innych urządzeń, które wytwarzają ciepło;
- chroń od przeciągów;
- nie ustawiaj w pełnym słońcu;
- na noc przenieś kwiaty w chłodniejsze miejsce;
- nie stawiaj bukietu w pobliżu owoców, takich jak kiwi, jabłka czy banany – wytwarzają one etylen, który negatywnie wpływa na świeżość kwiatów;
- nie stawiaj w pomieszczeniu, w którym kwiaty będą narażone na dym papierosowy – również z powodu etylenu;
- codziennie wietrz pomieszczenie;
4. Zanim włożysz do wazonu
- usuń wszystkie zwiędłe płatki i liście;
- oczyść z liści całą część łodygi, która będzie zanurzona w wodzie – spowolni to proces rozwoju mikroorganizmów;
- nie usuwaj kolców – z każdej rany wycieka zawartość komórek, która stanowi doskonały pokarm dla mikroorganizmów. Róża bez kolców utraci również swój piękny zapach.
- przytnij około 2cm łodygi;
- przytnij łodygi pod skosem (kąt 45 stopni) – to zapewni kwiatom największą powierzchnię pobierania wody – taki kąt cięcia stosuje się dla m.in. dla róż, goździków i lilii;
- przycinaj pod wodą –pod wodą bieżącą lub zanurzając końcówki łodyg w misce z wodą – kwiat pozbawiony wody zasysa powietrze, które może powodować zatory przy pobieraniu wody;
- użyj ostrego noża – sekatory czy nożyczki mogą zmiażdżyć lub poszarpać łodygę, a wówczas woda wewnątrz kwiatu gorzej płynie;
- zaraz po przycięciu umieść kwiaty w wazonie;
- przycinaj łodygi zawsze w czasie wymiany wody w wazonie;
- Żonkile to kwiaty, które w łodygach zawierają śluz, więc przytnij je i włóż na kilka godzin do ciepłej wody. Po tym czasie wymień wodę. Jeśli tego nie zrobisz nie mieszaj w wazonie żonkil z innymi kwiatami;
Tego nigdy nie rób!
Łodyg nie wolno miażdżyć – bakterie powstające w zniszczonych tkankach blokują dostęp wody.
5. Odżywianie
- użyj profesjonalnej odżywki do kwiatów – coraz częściej do bukietu kwiatów dołączona jest mała kwadratowa paczuszka – to właśnie odżywka do kwiatów. Taka żywność w proszku pozwala dłużej cieszyć się pięknem kwiatów. Odżywka dezynfekuje wodę, która pozostaje czysta przez około 7 dni – po tym czasie wodę należy wymienić i wsypać kolejną porcję odżywki.
- podziel odżywkę na porcję – dołączona saszetka przeznaczona jest z reguły na 1 litr wody, więc jeśli nie musisz, nie zużywaj całej. Wykorzystaj pozostałą porcję po zmianie wody.
- poproś w kwiaciarni o kilka dodatkowych saszetek z odżywką – koszt takiej odżywki to niecała złotówka.
- lub zrób domową odżywkę – zmieszaj łyżeczkę cukru (dostarczy substancje odżywcze) i pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny (w celu utrzymania poziomu pH wody). Pamiętaj jednak, że źle dobrane proporcje przy stosowaniu domowych sposobów mogą spowodować więcej szkody, niż pożytku, więc o ile to możliwe postaw na odżywkę kupną. Przy zastosowaniu takiej domowej odżywki musisz też codziennie zmieniać wodę, gdyż cukier jest również świetną pożywką dla bakterii.
Pamiętaj – kto pyta, nie błądzi.
Jeśli masz wątpliwości jak postępować ze swoimi kwiatami – zapytaj florystę. Pracownik kwiaciarni na pewno z chęcią udzieli ci wskazówek, jak postępować z danym gatunkiem kwiatów.
6. Na pomoc więdnącym kwiatom
- zaparzanie łodyg – podcięte końcówki łodyg możesz na 10 sekund zanurzyć we wrzącej wodzie, a następnie wstawić do świeżej, zimnej wody – udrożni to kanaliki i ułatwi kwiatom pobieranie wody. Nie zapomnij uchronić kwiaty i liście przed parą.
- zimna kąpiel – połóż kwiaty na dnie miski lub wanny z zimną wodą i pozostaw tak na godzinę;
- skróć łodygi o połowę i pozbaw je wszystkich liści;
Grosik włożony do tulipanów, wrzucona do wody tabletka aspiryny, dolewanie do wazonu alkoholu czy napoju gazowanego – są i takie metody, ale w większości można je włożyć między bajki. Tak samo jak stwierdzenie, że szczerze dane kwiaty stoją dłużej. Najważniejsze to zapewnić kwiatom odpowiednią pielęgnację, a ich widok będzie dłużej cieszyć oczy.
A może znasz jakieś inne sposoby na przedłużenie świeżości ciętych kwiatów ?
Pozdrawiam
Agnieszka
Zainspirowałam Cię? To wspaniale!
Będzie mi bardzo miło, jeśli mi o tym powiesz – facebook, instagram – jak wolisz. Po prostu wrzuć zdjęcie i oznacz #321startdiy lub @321startdiy.
Musisz też wiedzieć, że ciągle coś majstruję i zrealizuję jeszcze wiele projektów zrób to sam, a sposoby wykonania i moją wiedzę zapiszę na tym blogu – jeśli polubisz mój fanpage, niczego nie przegapisz.