Nie wiem jak Wy, ale ja lubię takie ciasta, które można szybko zrobić, a są tak smaczne, że wręcz trzeba je szybko zjeść. Znam kilka takich przepisów i chętnie z nich korzystam, bo na co dzień mam niewiele czasu i w kwestiach kulinarnych muszę działać szybko. Tym razem zrobiłam szybkie ciasto ze śliwkami.
Pyszne owoce z polskich sadów
Uwielbiam wrzesień! Drzewa w polskich sadach uginają się od owoców. Na straganach feeria barw i pełno moich ulubionych smaków! Polskie jabłka, soczyste gruszki, smakowite śliwki. Z chęcią korzystam, póki są. Jem na surowo, przetwarzam, zamrażam, piekę.
Ostatnio wpadły w moje ręce śliwki. W zasadzie to spadły mi z nieba. I to nie trochę, a kilka kilo. Węgierki palce lizać! Część zjedliśmy na surowo, z części zrobiłam pyszną śliwkową nutelle, a reszta wylądowała w cieście.
Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka palmy
- 4 jaja
WARSTWA OWOCOWA:
- 1,5 kilograma śliwek
- około 1/2 szklanki cukru (w zależności od tego, jak słodkie są śliwki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzona w 2 łyżeczkach wody
Śliwki
Śliwki pestkuję, kroję na ćwiartki, myję i osuszam. Wkładam do garnka i zasypuję cukrem, dodaję cynamon, nasiona wanilii i sok z cytryny. Smażę aż śliwki będą miękkie a sok zredukuje się do konsystencji syropu. Trwa to około 20-30 minut.
Następnie dodaję rozprowadzoną mąkę ziemniaczana i zagotowuję. Odstawiam do wystygnięcia.
Ciasto
W garnuszku roztapiam palmę. Jeszcze ciepłą przelewam do miski i mieszam z cukrem.
Po przestygnięciu dodaję roztrzepane jajka. Wsypuję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze łączę.
Blachę smaruję masłem i oprószam bułką tartą.
Ciasto ma dość gęstą konsystencję, dlatego nakładam je i rozprowadzam łyżką.
2/3 ciasta przeznaczam na spód. Następnie wykładam przestudzone owoce i resztę ciasta. Góra nie musi być przykryta ciastem całkowicie.
Piekę 40 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe oprószam cukrem pudrem.
Z podanej porcji składników robię ciasto w dużej blaszce (39x24cm)
Starcza nam na cały smaczny weekend.
Zdradzę Wam, że to szybkie ciasto ze śliwkami nie musi być wcale śliwkowe. Jest idealne do wszystkich owoców. Równie często zamiast śliwek daję domowy mus jabłkowy i wtedy zajadamy się jabłecznikiem.
Zresztą ciasto z owocami gości u mnie nie tylko na co dzień, ale również na świątecznym stole – razem z obłędnym sernikiem z ricottą.
Pozdrawiam
Agnieszka
Zainspirowałam Cię? To wspaniale!
Będzie mi bardzo miło, jeśli mi o tym powiesz – facebook, instagram – jak wolisz. Po prostu wrzuć zdjęcie i oznacz #321startdiy lub @321startdiy.
Musisz też wiedzieć, że ciągle coś majstruję i zrealizuję jeszcze wiele projektów zrób to sam, a sposoby wykonania i moją wiedzę zapiszę na tym blogu – jeśli polubisz mój fanpage, niczego nie przegapisz.