Miło jest zaskakiwać tych, których się kocha, dlatego chcę podpowiedzieć Wam prosty ale naprawdę efektowny sposób – serce z galaretki. To wspaniały sposób na piękną niespodziankę!
Miła niespodzianka
Ten sposób kulinarnego zaskoczenia przetestowałam już wielokrotnie na moich dzieciach. Zawsze im się podoba, choć wiadomo, że za pierwszym razem niespodzianka była największa i najfajniejsza. Pomyślałam, że wy może jeszcze nie zaskoczyliście nigdy swoich bliskich w ten sposób, a wiem z doświadczenia, że przecież warto. Stąd dzisiaj rzecz banalnie prosta – serce z galaretki.
Wykonanie jest naprawę mało skomplikowane, dlatego pozwoliłam sobie na instrukcję tylko w wersji opisowej.
Serca z galaretki
- czerwona galaretka np. truskawkowa
- szklanka wody
- folia spożywcza
- płaskie naczynie np. taca lub głęboki talerz
- foremka w kształcie serca – metalowa do wycinania bądź silikonowa do babeczek
- Galaretkę przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tyle że korzystam z mniejszej ilości wody – 250ml zamiast 500ml
- Naczynie wykładam folią spożywczą i wylewam około 0,5cm warstwę galaretki. Warstwa nie może być zbyt cienka.
- Wkładam do lodówki i czekam do całkowitego stężenia.
- Następnie foremką wycinam kształt serca. Dzięki użyciu folii serce z łatwością daje się przełożyć na rękę.
- Serce przykładam do ścianki szklanki. Dobrze dociskam szczególnie na brzegach. Robię to jednak z wyczuciem, żeby nie uszkodzić galaretki. Wszystkie dziury będą przepuszczały wlany płyn i niestety nie będzie pięknego efektu. Ważne, żeby szklana była sucha.
- Na sam koniec wlewam napój. Bardzo płynne napoje, jak np. mleko, wedrą się w każdy najmniejszy nieprzylegający zakamarek, natomiast dużo prościej jest przy bardziej gęstych napojach, jak na przykład koktajlu z truskawek.
- Napój z serduszkiem podaję ukochanej osobie i patrzę na jej radość<3
Jeśli korzystacie z foremki do babeczek to nie musicie już wykładać jej folią, a po stężeniu po prostu wyciągacie gotowe serce z galaretki i postępujecie jak wyżej.
Na tym zdjęciu możecie zobaczyć, że serce przyklejone do szklanki z mlekiem trochę źle przycisnęłam – widać, że niewielkie ilości mleka podeszły pod brzegi. Na szczęście, moje napoje nie idą na prezydencką ucztę 🙂 Przygotowałam je jako dodatek do kolorowych kanapek dla dzieci – to taka moja propozycja na dobry początek Dnia Dziecka.
Oczywiście ten sposób ozdabiania szklanych naczyń możecie stosować również czy deserach czy nawet przy kawie. I to wcale nie muszą być serca, ani nie musi być to galaretka. Bo tak na przykład być kremówka z żelatyną też się nada – serca będą kremowe i idealnie ozdobią mrożoną kawę 🙂
Miłego zaskakiwania najbliższych!
PS. Na IG czekam na Wasze zdjęcia<3
Pozdrawiam
Agnieszka
Zainspirowałam Cię? To wspaniale!
Będzie mi bardzo miło, jeśli mi o tym powiesz – facebook, instagram – jak wolisz. Po prostu wrzuć zdjęcie i oznacz #321startdiy lub @321startdiy.
Musisz też wiedzieć, że ciągle coś majstruję i zrealizuję jeszcze wiele projektów zrób to sam, a sposoby wykonania i moją wiedzę zapiszę na tym blogu – jeśli polubisz mój fanpage, niczego nie przegapisz.