Sernik na zimno z galaretką (bez jajek)

sernik na zimno z galaretkąSernik na zimno to dla mnie jedno z tych ciast, przy którym nie trzeba długo stać. A tak jak kocham ciasta, tak lubię robić je szybko. Sernik na zimno z galaretką uwielbiają też moje dzieci, więc z przyjemnością go serwuję. A żeby przy jedzeniu nie było zbędnych emocji, przygotowuję sernik na zimno bez jajek.


Ach, te serniki!

Jestem fanką ciast wszelakich, ale serniki to po prostu uwielbiam. Królewski, wiedeński, sernik z ricottą i ten na zimno także – z przyjemnością zdegustuję każdy 🙂  Sernik na zimno zdecydowanie różni się w smaku od sernika pieczonego. Jest lekki, orzeźwiający, z nutką owocowego smaku. Jest też takim ciastem, które z łatwością można modyfikować. A to dodając trochę owoców do masy serowej i pod galaretkę, a to zmieniając truskawki na maliny czy brzoskwinie lub po prostu wybierając inny smak samej galaretki.

sernik na zimno z galaretką


Przepis na sernik na zimno bez jajek

Składniki na masę serową:

  • 500g twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 250g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 galaretki truskawkowe

Proporcje na małą formę – średnica 20cm

  1. Żelatynę zalewam małą ilością gorącej, ale nie wrzącej wody (około1/4 szklanki). Mieszam aż do rozpuszczenia.
  2. Twaróg, mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder miksuję blenderem.
  3. Za pomocą małej rózgi rozprowadzam w mniejszej misce czubatą łyżkę masy twarogowej i jeszcze ciepłą żelatynę. Stopniowo dodaję kolejne łyżki masy twarogowej, wciąż mieszając. To dość ważne. Chodzi o to, aby żelatyna nie zgrudkowała się. W ten sposób dokładam do żelatyny około 4 łyżek masy twarogowej. Następnie tak rozprowadzoną żelatynę dokładam do pozostałej masy serowej i wszystko dokładnie mieszam.
  4. Masę serową przelewam do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Powierzchnię wyrównuję lekko potrząsając blaszką.
  5. Blaszkę wkładam na około godzinę do lodówki. Warto przykryć blachę folią spożywczą, tak aby ciasto nie przeszło innymi zapachami z lodówki.
  6. 2 galaretki truskawkowe dokładnie rozpuszczam w 500ml gorącej wody. Galaretkę odstawiam do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając – chodzi o to, aby galaretka wystygła, była lekko gęsta, ale nie stężona.
  7. Po około godzinie sernik powinien być już dobrze ścięty, a galaretka zimna. Wyjmuję sernik z lodówki,wylewam galaretkę (najlepiej łyżką) i ponownie odstawiam do lodówki. Najlepiej zostawić je tam na całą noc, choć łasuchy mogą już sprawdzać ciasto po 4 godzinach 🙂

patera na ciasto - szybkie i proste DIY

Mam też w maminym zeszycie sprawdzony przepis na sernik na zimno z jajkami. Wiem, że jest bardzo smaczny, ale wolę jednak jedzenie bez dodatkowych emocji. A dodanie surowych jajek jednak takie emocje serwuje.
Tak więc serwuję sernik na zimno bez jajek i też jest pysznie.

A Wy, lubicie serniki? Któryś szczególnie?

Pozdrawiam
Agnieszka



Zainspirowałam Cię? To wspaniale!

Będzie mi bardzo miło, jeśli mi o tym powiesz – facebook, instagram – jak wolisz. Po prostu wrzuć zdjęcie i oznacz #321startdiy lub @321startdiy.

Musisz też wiedzieć, że ciągle coś majstruję i zrealizuję jeszcze wiele projektów zrób to sam, a sposoby wykonania i moją wiedzę zapiszę na tym blogu – jeśli polubisz mój fanpage, niczego nie przegapisz.

 

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz komentarze