Szukasz ekspresowej słodyczy na Walentynki? Wypróbuj serce z ciasta francuskiego z nutellą.
Ekspresowa słodycz
Ciasto francuskie ma tę zaletę, że smakołyki, które z niego powstają są ekspresowe w wykonaniu – o ile oczywiście sięgniemy po ciasto francuskie gotowe. Jest takie smaczne, że w zasadzie nie potrzeba mu wiele. Nadzienie, finezyjne zawinięcie, chwila w piekarniku i gotowe. Jest i smak i efekt, a pracy mało czyli wszystko to, czego oczekujemy przy przygotowaniu szybkiej przekąski, czy to przygotowując deser w trakcie zabieganego tygodnia czy na chwilę przed przybyciem gości, którzy zapowiedzieli się na ostatnią chwilę.
Ja sięgnęłam po kształt serca, bo za chwilę Walentynki, więc serce wpisuje się w zbliżającą okazję, ale tak naprawdę w ten sposób możecie zrobić nawet zwykłe koło. Smak zostanie ten sam.
Jeśli nie macie formy serce, to możecie wyciąć ją z papieru, a następnie przyłożyć do ciasta i wykroić z niego kształt.
Serce z ciasta francuskiego z nutellą – przepis
SKŁADNIKI:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1,5 łyżki nutelli
- 1 jajko
Foremka, którą użyłam ma rozmiar 21cm
Ciasto francuskie wyciągam z lodówki na kwadrans przed rozpoczęciem pracy. Rozwijam je i zostawiam na papierze do pieczenia, w które jest zawinięte. Z płata ciasta francuskiego wycinam dwa serca.
Na jedno serce nakładam cienką warstwę nutelli, zostawiając od brzegów około centymetrowy margines. Przykrywam drugim sercem.
Na środku odciskam małą formę serca (może być inny kształt np. koło). Wokół małego serca nacinam paski.
Paski skręcam kilkukrotnie. Końcówki ciasta ściskam, aby się skleiły. Całość smaruję jajkiem rozbełtanym z niewielką ilością wody (około 1 łyżka). Piekę na papierze do pieczenia 15minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu można trochę posypać cukrem pudrem, ale nie za wiele, bo nutella daje dużo słodyczy.
Ciacho smakuje wyśmienicie i na pewno zasmakuje łasuchom i miłośnikom czekolady, bo jest naprawdę słodkie i bardzo czekoladowe. U mnie, upieczone po południu, nie doczekało wieczora:) Dla mnie to najlepsza rekomendacja, aby ponownie upiec serce z ciasta francuskiego z nutellą.
Pozdrawiam
Agnieszka
Zainspirowałam Cię? To wspaniale!
Będzie mi bardzo miło, jeśli mi o tym powiesz – facebook, instagram – jak wolisz. Po prostu wrzuć zdjęcie i oznacz #321startdiy lub @321startdiy.
Musisz też wiedzieć, że ciągle coś majstruję i zrealizuję jeszcze wiele projektów zrób to sam, a sposoby wykonania i moją wiedzę zapiszę na tym blogu – jeśli polubisz mój fanpage, niczego nie przegapisz.