Serce z ciasta francuskiego z nutellą

serce z ciasta francuskiego z nutelląSzukasz ekspresowej słodyczy na Walentynki? Wypróbuj serce z ciasta francuskiego z nutellą.


Ekspresowa słodycz

Ciasto francuskie ma tę zaletę, że smakołyki, które z niego powstają są ekspresowe w wykonaniu – o ile oczywiście sięgniemy po ciasto francuskie gotowe. Jest takie smaczne, że w zasadzie nie potrzeba mu wiele. Nadzienie, finezyjne zawinięcie, chwila w piekarniku i gotowe. Jest i smak i efekt, a pracy mało czyli wszystko to, czego oczekujemy przy przygotowaniu szybkiej przekąski, czy to przygotowując deser w trakcie zabieganego tygodnia czy na chwilę przed przybyciem gości, którzy zapowiedzieli się na ostatnią chwilę.

Ja sięgnęłam po kształt serca, bo za chwilę Walentynki, więc serce wpisuje się w zbliżającą okazję, ale tak naprawdę w ten sposób możecie zrobić nawet zwykłe koło. Smak zostanie ten sam.
Jeśli nie macie formy serce, to możecie wyciąć ją z papieru, a następnie przyłożyć do ciasta i wykroić z niego kształt.


Serce z ciasta francuskiego z nutellą – przepis

Serce z ciasta francuskiego z nutellą


SKŁADNIKI:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1,5 łyżki nutelli
  • 1 jajko

Foremka, którą użyłam ma rozmiar 21cm

Ciasto francuskie wyciągam z lodówki na kwadrans przed rozpoczęciem pracy. Rozwijam je i zostawiam na papierze do pieczenia, w które jest zawinięte. Z płata ciasta francuskiego wycinam dwa serca.

Na jedno serce nakładam cienką warstwę nutelli, zostawiając od brzegów około centymetrowy margines. Przykrywam drugim sercem. 

Serce z ciasta francuskiego z nutellą
Na środku odciskam małą formę serca (może być inny kształt np. koło). Wokół małego serca nacinam paski.

Serce z ciasta francuskiego z nutelląPaski skręcam kilkukrotnie. Końcówki ciasta ściskam, aby się skleiły. Całość smaruję jajkiem rozbełtanym z niewielką ilością wody (około 1 łyżka). Piekę na papierze do pieczenia 15minut w temperaturze 200 stopni.

Serce z ciasta francuskiego z nutellą
Po upieczeniu można trochę posypać cukrem pudrem, ale nie za wiele, bo nutella daje dużo słodyczy.

Ciacho smakuje wyśmienicie i na pewno zasmakuje łasuchom i miłośnikom czekolady, bo jest naprawdę słodkie i bardzo czekoladowe. U mnie, upieczone po południu, nie doczekało wieczora:) Dla mnie to najlepsza rekomendacja, aby ponownie upiec serce z ciasta francuskiego z nutellą.

Pozdrawiam
Agnieszka



Zainspirowałam Cię? To wspaniale!

Będzie mi bardzo miło, jeśli mi o tym powiesz – facebook, instagram – jak wolisz. Po prostu wrzuć zdjęcie i oznacz #321startdiy lub @321startdiy.

Musisz też wiedzieć, że ciągle coś majstruję i zrealizuję jeszcze wiele projektów zrób to sam, a sposoby wykonania i moją wiedzę zapiszę na tym blogu – jeśli polubisz mój fanpage, niczego nie przegapisz.

 

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz komentarze