Serce z czekolady – słodki prezent z efektem WOW!

Serce z czekoladyWydawałoby się, że zrobienie tak pięknej czekolady jest rzeczą niezmiernie trudną. Nic bardziej mylnego. Bez problemu wyczarujecie ją w swojej kuchni. Ten własnoręcznie zrobiony kawałek słodkości zachwyci każdego, a jako serce z czekolady, świetnie sprawdzi się w wyznaniu miłości bez słów.


Słodki podarunek

Wszyscy, którzy mieli już okazję zobaczyć zrobione przeze mnie marmurkowe czekolady, zgodnie twierdzą, że są po prostu zachwycające. Sama mam dokładnie takie same zdanie. Marmurek robi piękne wrażenie, a dodatek bakali to już po prostu efekt WOW! Nie ma opcji, aby przejść obok takiej czekolady bez zachwytu. I dlatego właśnie taka własnoręcznie przygotowana odrobina słodkości, jest świetnym pomysłem na słodki podarunek – w dodatku wcale nietrudny w wykonaniu.
czekoladowe serduszka

Jeśli obdarowaną osobą ma być ktoś, kogo darzycie sympatią albo kochacie, to polecam podarować tę słodkość jako serce z czekolady. Oczywiście nie jest to konieczność. Jeśli nie macie takiej formy, nic nie szkodzi. Marmurkowa czekolada pięknie wygląda również bez specjalnej formy, o czym przekonacie się w trakcie czytania tutorialu.   


Jak zrobić serce z czekolady – tutorial

jak zrobić serce z czekolady


POTRZEBNE BĘDĄ:
  • gorzka i biała czekolada
  • dwie miski + dwa garnuszki
  • patyczki do szaszłyków
  • bakalie
  • papier do pieczenia
  • deska
  • foremka serce
  • folia i wstążka do opakowania

Czekoladę łamię na kawałki i wkładam do miski – osobno białą, osobno gorzką. Gorzka czekolada (u mnie 64%) będzie bazą, dlatego musi jej być sporo. Na serce o wielkości 9x8cm zużyłam całą tabliczkę. Białej czekolady wystarczy parę kostek.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do garnuszków wlewam wodę, kładę na nich miski i wstawiam na gaz. Czekam, aż czekolada przybierze płynną formę. 

W międzyczasie układam na desce papier do pieczenia. 
rozpuść w kąpieli wodnej

Wylewam gorzką czekoladę na papier i wyrównuję powierzchnię. 
wylej na papier do pieczenia

Na gorzką czekoladę nakładam niewielką ilość białej czekolady, przy czym uważam, aby nie nałożyć jej za dużo w jednym miejscu. Najlepsze są cienkie linie i niewielkie kleksy. Rozprowadzam je delikatnie patyczkiem (tylko po wierzchu), tworząc fantazyjne zawijasy.  pokrop białą czekoladą

Co ważne, nie mieszam za mocno, aby biała czekolada nie zmieszała się z ciemną i nie straciła swojego koloru. Kiedy wzorek jest już gotowy, nakładam bakalie. U mnie są to orzechy, płatki kokosu, suszone mango i sezam. 

Tak przygotowaną czekoladę zostawiam, aby stężała. Najlepiej, aby mogła poleżeć w wyśrodkowanej temperaturze pokojowej (mniej więcej 18 stopni). 

Jeśli nie zamierzacie wycinać serca i podoba się Wam nieregularne wykończenie brzegów, to wasza praca jest już skończona. utwórz wzorki i nasyp bakalie

Jeśli chcecie zrobić serce z czekolady, albo dociąć równo brzegi, musicie przypilnować moment, w którym czekolada będzie już dość twarda, ale jeszcze nie całkowicie stężała. U mnie były to mniej więcej 2 godziny.
odczekaj aż stężeje

Odciskam formę w czekoladzie i, nieco rozszerzając brzegi, sprawdzam czy czekolada nigdzie nie przywarła. Jeśli tak się stało (z reguły wtedy, gdy miejsce było jeszcze zbyt mokre), można pomóc sobie nożem. Następnie delikatnie wypycham serce z foremki.

Wycięcie serca z czekolady nie jest tak łatwe, jak wycinanie pierników, ale powoli i bez pośpiechu dacie radę. 
wytnij serca

Wiedząc, że mam w domu naprawdę dużą formę, nie mogłam sobie odpuścić zrobienia również takiego wielkiego serca z czekolady. Tym razem na bazę użyłam trzy tabliczki gorzkiej czekolady.duże serce

I to jest dopiero czad! Przepiękne, smaczne, wielkie serce wprost z mojej kuchni:) Taka ilość słodyczy starczy obdarowanemu na co najmniej kilka wieczorów, a najlepiej oczywiście takie wielkie serducho zjeść razem.Serce z czekolady

Słodkie wyznanie miłości pakuję w folię i dekoruję wstążeczką. Teraz jest gotowe do wręczenia.
Serce z czekolady

Okazji, na które możecie wykonać czekoladowe serduszka jest mnóstwo. Poczynając od Walentynek, przez urodziny, po Dzień Babci. Swoją drogą, moje dzieci miały ogromną frajdę tworząc własne serca, więc myślę, że możecie do takiej słodkiej pracy zaprosić również wasze pociechy.
Serce z czekoladyMam nadzieję, że pomysł na taki słodki upominek przypadł Wam do gustu i sięgacie już do szafek w poszukiwaniu składników albo wpisujecie je na listę zakupów, żeby pospieszyć do sklepu i czym prędzej zabrać się za własne serce z czekolady. Dajcie znać, jak Wam poszło – w komentarzu albo na Instagramie. Wszystkiego słodkiego!

 

Pozdrawiam
Agnieszka


nie przegapMamo! Poczuj się jak gwiazda!

Pozwól, aby Twoje dziecko zaprosiło Cię na wywiad, poprowadź niezwykłą lekcję historii, dowiedz się, co Twoja pociecha ceni w Tobie najbardziej i zobacz, jak dobrze się znacie.

To tylko niektóre zabawy, które czekają na Was w Rodzinnej Paczce Uzupełnianek.

To będzie czas pełen wspólnej zabawy, radości, miłości i ciepłych słów!



Zainspirowałam Cię? To wspaniale!

Będzie mi bardzo miło, jeśli mi o tym powiesz – facebook, instagram – jak wolisz. Po prostu wrzuć zdjęcie i oznacz #321startdiy lub @321startdiy.

Musisz też wiedzieć, że ciągle coś majstruję i zrealizuję jeszcze wiele projektów zrób to sam, a sposoby wykonania i moją wiedzę zapiszę na tym blogu – jeśli polubisz mój fanpage, niczego nie przegapisz.

 

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz komentarze