Kategorie: PRZEPISY Tagi:, ,

Ciasto z dyni - smaczna jesień w kuchniJak przywołać jesień do kuchni? Dynią oczywiście. I to wcale niekoniecznie daniem obiadowym, a deserem. Tak, tak – ciasto z dyni jest bardzo smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane w wykonaniu.

 

 

Krok pierwszy – puree z dyni

Podstawą ciast i deserów z dyni jest puree czyli mus z pieczonej dyni. Przygotowuje się je bardzo prosto.
Dynię najpierw myję, kroję na mniejsze kawałki i oczyszczam z włókien i pestek (ja do tego używam łyżki). Następnie wykładam blaszkę papierem do pieczenia, układam kawałki skórką do dołu i piekę w 180 stopniach przez około godzinę (mniejsze dynie, jak na przykład Hokkaido, wymagają krótszego czasu pieczenia)
Dynia jest gotowa do wyjęcia jeśli widelec wchodzi swobodnie w miąższ. Upieczoną dynię wyciągam z piekarnika i czekam aż ostygnie. Następnie za pomocą łyżki wyciągam miąższ i miksuję na gładki mus.

Ciasto z dyni - smaczna jesień w kuchni
Mając taką bazę można zabierać się za słodkie desery – ciasta, racuchy, serniki.

Ciasto z dyni - smaczna jesień w kuchni

 

  


 

Ciasto z dyni – przepis

 

Ciasto z dyni - smaczna jesień w kuchni


SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 150g masła
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • szczypta soli

 


 

Masło roztapiam, dodaję cukier, cukier waniliowy i mieszam. Do przestudzonej masy dodaję żółtka, aromat i puree z dyni. Mieszam, a następnie dodaję cynamon i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam ze szczyptą soli. Ubitą pianę delikatnie łączę z ciastem.
Blachę o średnicy 23cm wykładam papierem do pieczenia, a brzegi smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wlewam ciasto. Piekę 45-50 minut w 180 stopniach.
Po ostygnięciu polewam lukrem.

Ciasto jest pyszne, wilgotne a w smaku przypomina mi trochę ciasto marchewkowe. 
  Ciasto z dyni - smaczna jesień w kuchniCiasto z dyni - smaczna jesień w kuchni

Ciasto możecie zrobić również z dyni Hokkaido – wówczas dajcie trochę mniej cukru, bo ta odmiana dyni jest bardziej słodka. Ja najczęściej korzystam jednak z dyni zwyczajnej. Z jednej średniej dyni robię zupę, drugie danie i coś słodkiego – ciasto lub placki (choć w kwestii placków ostatnio królują u mnie placki z bananów).
Oczywiście nie robię wszystkiego jednego dnia, choć zdarza się, że dynię jemy codziennie. Na szczęście nikomu w moim domu to nie przeszkadza, bo bardzo lubimy taką jesienną kuchnię. A córka już dopytuje się kiedy kolejny raz będzie ciasto z dyni  

 
 

Pozdrawiam
Agnieszka



Zainspirowałam Cię? To wspaniale!

Będzie mi bardzo miło, jeśli mi o tym powiesz – facebook, instagram – jak wolisz. Po prostu wrzuć zdjęcie i oznacz #321startdiy lub @321startdiy

Musisz też wiedzieć, że ciągle coś majstruję i zrealizuję jeszcze wiele projektów zrób to sam, a sposoby wykonania i moją wiedzę zapiszę na tym blogu – jeśli polubisz mój fanpage, niczego nie przegapisz.

 

Agnieszka Bieńkowska

Agnieszka Bieńkowska

Na drugie mi Kreatywna:) Uwielbiam rękodzieło, DIY, zrób to sam - jakkolwiek by tego nie nazwać po prostu częściej trzymam w dłoni pistolet z klejem na gorąco niż tusz do rzęs. Lubię dawać przedmiotom drugie, często lepsze życie. To niesamowite uczucie, kiedy zamieniasz nieużyteczny przedmiot w coś pięknego.
Agnieszka Bieńkowska

Latest posts by Agnieszka Bieńkowska (see all)