Chlebek bananowy – najprostsze ciasto dla początkujących

najprostsze ciasto dla początkujących, chlebek bananowyNie każdy urodził się z ręką do robienia ciast, co nie oznacza, że własne słodkie wypieki są dla niego poza zasięgiem. Są przecież takie ciasta, których zrobienie jest niemalże tak proste, jak zrobienie kanapki. Również Ci, którzy stawiają pierwsze kroki na cukierniczej ścieżce, jak najbardziej jako pierwszy wypiek mogą wybrać najprostsze ciasto dla początkujących, czyli takie, które nie wymaga miliona składników, godzin pracy i zawsze się uda.


Pierwsze potyczki z pieczeniem

Ja też kiedyś zaczynałam przygodę z domowymi wypiekami. I można się z tych początków nieźle uśmiać.
Pierwsze wspomnienie, które przychodzi mi do głowy, jest naprawdę niemożliwe. Mając 10 lat robiłyśmy z koleżanką krem do karpatki. Taki z proszku. Przeczytałyśmy, co było napisane na opakowaniu i zaczęłyśmy działać według instrukcji. Skoro więc kazali do połowy szklanki mleka dosypać zawartość opakowania, to z uporem maniaka pchałyśmy tę zawartość do szklanki. Oświecenie przyszło wtedy, kiedy wszystko zaczęło się wylewać, bo szklanka nie starczyła. Doprawdy do dziś nie rozumiem, jak mogłyśmy tak zrobić 🙂 Ale wspomnienie z tych cukierniczych początków mam fajne. I jak widzicie, dystans do siebie też.

najprostsze ciasto dla początkujących, chlebek bananowy

Potem zarzuciłam na jakiś czas próby, aż do czasu, kiedy zostałam mamą i nieśmiało próbowałam coś upiec. Koniec końców nawet nieźle mi to teraz wychodzi. Bynajmniej moi domownicy i moi goście są zadowoleni.

To nie tylko ciasto dla początkujących

Na najprostsze ciasto wytypowałam ze swoich przepisów chlebek bananowy. To takie ciasto, przy którym w zasadzie robi się niewiele, a zawsze jest smaczne.
To idealne ciasto dla początkujących – przepis jest jasny i przejrzysty. Również dzieci, z drobnym nadzorem rodzica, poradzą sobie ze zrobieniem tego wypieku.
Szybkość wykonania to dodatkowy atut, dlatego warto sięgnąć po przepis na chlebek bananowy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego a także wtedy, kiedy nagle okazuje się, że po południu będziemy mieć gości.
To również dobry sposób na zagospodarowanie przejrzałych bananów – zdecydowanie będziemy wówczas w zgodzie z bardzo mądrą filozofią zero waste.
Minus jest tylko jeden – ciasto bardzo szybko się kończy 🙂


Przepis na chlebek bananowy

najprostsze ciasto dla początkujących, chlebek bananowy


SKŁADNIKI:
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 kostki masła lub 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie – 1/3 szklanki bakalii – ja używam pokruszonych migdałów (bez też będzie pyszne)

    Banany powinny być miękkie i dojrzałe – czyli na żółtej skórce powinny mieć ciemne kropki. Mogą być nawet przejrzałe, z naprawdę brązową skórką. Te przejrzałe są bardziej słodkie, więc proponuję wówczas dać tylko 1/2 szklanki cukru.

DODATKOWO:
  • trochę masła lub palmy
  • bułka tarta
  • keksówka

    Do zrobienia ciasta nie potrzeba miksera. Wystarczy widelec i łyżka.


Najprostsze ciasto w 10 krokach

  1. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni
  2. Masło wkładam do rondelka, a rondelek do piekarnika, aby masło się rozpuściło. W przypadku używania oleju ten krok pomijam.
  3. Banany rozgniatam widelcem na papkę.
  4. W miseczce roztrzepuję jajko ze szczyptą soli i aromatem.
  5. Roztrzepane jajko i lekko przestudzone masło dodaję do bananów. Mieszam.
  6. Dosypuję cukier.
  7. Dodaję przesianą mąkę wymieszaną z sodą. Jeśli używam bakali, to też dosypuję je teraz. Mieszam tylko do połączenia składników.
  8. Keksówkę smaruję masłem i oprószam bułką tartą.
  9. Ciasto przekładam do foremki. Lekko potrząsam, żeby wyrównać poziom. Posypuję migdałami.
  10. Piekę w 180 stopniach do suchego patyczka, co zajmuje około 55-60 minut.

Zapach, który rozchodzi się w czasie pieczenia jest cudowny, a po wyciągnięciu z piekarnika, to już zupełnie aromatyczny obłęd.

Chlebek bananowy w stanie niepokrojonym stoi na stole bardzo krótko.

najprostsze ciasto dla początkujących, chlebek bananowy
Połowa znika jeszcze na ciepło, bo poza obłędnym zapachem, ciasto ma równie obłędny smak. Przy tym w środku jest przyjemnie wilgotne, co pewnie jest zasługą nie tylko przepisu, ale i odpowiedniego momentu wyjęcia go z piekarnika.

najprostsze ciasto dla początkujących, chlebek bananowynajprostsze ciasto dla początkujących, chlebek bananowy

Chlebek bananowy jest idealny do kawy i herbaty. Wspaniale smakuje na podwieczorek ze szklanką gorącego kakao. Moja córka z chęcią pakuje go do śniadaniówki a ja do takiej słodkiej przekąski nie mam uwag.

Najprostsze ciasto dla początkujących nie jest wcale jako takim wypiekiem. Jest naprawdę smaczne i warte poświęcenia 10 minut na jego przygotowanie. Ale jeśli nie lubicie smaku bananów, to polecam również proste w wykonaniu i smaczne babeczki, na które przepis podawałam Wam przy okazji Wielkanocy.

Podzieliłam się z Wami swoim cukierniczym początkiem, a może i Wy dacie znać czy macie słodkie wpadki na koncie.
Podzielcie się, ku pociesze dla początkujących 🙂

Pozdrawiam
Agnieszka



Zainspirowałam Cię? To wspaniale!

Będzie mi bardzo miło, jeśli mi o tym powiesz – facebook, instagram – jak wolisz. Po prostu wrzuć zdjęcie i oznacz #321startdiy lub @321startdiy.

Musisz też wiedzieć, że ciągle coś majstruję i zrealizuję jeszcze wiele projektów zrób to sam, a sposoby wykonania i moją wiedzę zapiszę na tym blogu – jeśli polubisz mój fanpage, niczego nie przegapisz.

 

guest
7 komentarzy
najstarsze
najnowsze wg oceny
Inline Feedbacks
Zobacz komentarze