Przepis na chrupiące gofry serduszka

Ten przepis na chrupiące gofry serduszka jest w moim domu od lat. Sięgam po niego wtedy, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego i nie ma mowy o długim oczekiwaniu na upieczenie ciasta. Najczęściej zajadamy je na sucho jako słodką waflową przekąskę ale są równie smaczne jako przepyszny deser z bitą śmietaną, polewą czy owocami.


Tajemnica chrupiących gofrów

Przerobiłam wiele kombinacji ciasta na gofry i te, z którego ostatecznie korzystam już od wielu lat, wydaje mi się być naprawdę dobre. Poszukiwanie dobrego przepisu, dopasowanego do własnego smaku i posiadanego sprzętu, to nawet dość smaczny proces, jednak w morzu przepisów na gofry trudno nie zauważyć, że dobre ciasto to nie jedyna tajemnica chrupiących gofrów.Przepis na chrupiące gofry serduszka

Przede wszystkim ważna jest gofrownica, a dokładniej jej moc. Im większa moc, tym gofrownica nagrzewa się szybciej i lepiej piecze gofry. Osobiście korzystam z gofrownicy 1000W. Nie jest to jakaś porażająca moc, ale wystarczająca, aby zapewnić gofrom chrupkość. Gofrownice o mniejszej mocy niestety nie zawsze radzą sobie ze swoją funkcją, a pieczone w nich gofry wychodzą gumowate. Gdybym natomiast rozważała zakup nowej gofrownicy, to na pewno sięgnęłabym po 1300-1400W.

Ważny jest również sam proces pieczenia – nie warto zaglądać za wcześnie do gofrownicy. Fundujemy gofrom spadek temperatury, co nie jest dla nich korzystne.

I jeszcze ostatnia tajemnica – przestudzenie. Po wyciągnięciu gofra z gofrownicy warto położyć go na kratce kuchennej, tak aby dać ujście ciepłej parze. Lubimy jeść chrupiące gofry, więc nigdy nie kładę jednego gofra na drugi – pod wpływem własnego ciepła szybko zrobią się miękkie. To samo tyczy się nakładania dodatków – kładę je tuż przed samym jedzeniem.
Przepis na chrupiące gofry serduszka Przepis na chrupiące gofry serduszka


Przepis na chrupiące gofry serduszka

Przepis na chrupiące gofry serduszka


SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Wszystkie składniki mieszam za pomocą rózgi na gładką masę (początkowo daję tylko połowę mleka, bo w gęstszej konsystencji łatwiej pozbyć się grudek). Rozgrzewam gofrownicę i piekę rumiane gofry.

Można dodać sobie nieco pracy i oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać ze wszystkimi składnikami, natomiast białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Ja w zasadzie robiłam tak kilka razy i za każdym nie widziałam znaczącej różnicy w konsystencji gofrów po upieczeniu. Być może to kwestia gofrownicy – w tej, której używam czyli typ serduszka, nie ma szansy na tak wysokie wyrośnięcie jak w głębokich prostokątach. Stąd też, ku mojej radości, moja gofrownica piecze bardzo dobre gofry z ciasta, w które wkładam minimum pracy.
Przepis na chrupiące gofry serduszka
Ilość cukru jest kwestią indywidualną. Ponieważ u nas najczęściej gofry zjadamy na sucho, daję 3 łyżki cukru. Jeśli zamierzamy jeść wersję z cukrem pudrem czy dżemem lub na jeszcze bardziej bogato – z polewami, bitą śmietaną i owocami, wtedy daję tylko 2 łyżki cukru, bo dodatki są tak słodkie, że same gofry nie muszą mieć tak dużo słodyczy.

Przepis na chrupiące gofry serduszkaPrzepis na chrupiące gofry serduszka
Przy deserach w słoikach podawałam Wam przepisy na domową bitą śmietanę oraz pyszne sosy. Przy gofrach również sprawdzą się wyśmienicie.

Przepis na chrupiące gofry serduszkaGofry serduszka to słodkie wspomnienie mojego dzieciństwa. Do teraz zjadam je przyjemnością, a z jeszcze większą serwuję domownikom jako słodką przekąskę czy pyszny deser. I tymi serduszkami zawsze trafiam w ich serca:)
 
 

Pozdrawiam
Agnieszka



Zainspirowałam Cię? To wspaniale!

Będzie mi bardzo miło, jeśli mi o tym powiesz – facebook, instagram – jak wolisz. Po prostu wrzuć zdjęcie i oznacz #321startdiy lub @321startdiy

Musisz też wiedzieć, że ciągle coś majstruję i zrealizuję jeszcze wiele projektów zrób to sam, a sposoby wykonania i moją wiedzę zapiszę na tym blogu – jeśli polubisz mój fanpage, niczego nie przegapisz.