Przepis na ekspresowe placki z bananów

placki z bananów, placki bananoweMam coś smacznego dla wszystkich bananowych smakoszy oraz tych, którzy poszukują sposobu na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów – placki z bananów. Przepis prosty i ekspresowy, a placuszki niesamowicie smaczne.

 

 

I znów te banany

W moim domu jada się dużo bananów, ale bywa, że doczekają się w misce z owocami swojej pełnej dojrzałości. Takich miękkich nikt już u mnie nie zje, chyba że jakoś je przetworzę – wówczas zwolenników jest wielu. Najczęściej takie banany wykorzystuję, żeby zrobić chlebek bananowy, ale ileż można wciąż robić to samo. Życie jest za krótkie, żeby nie eksperymentować Dlatego mój przepiśnik wciąż powiększa się o nowe przepisy z dojrzałych bananów. Zapewne częścią z nich się z Wami podzielę. A zacznę od pysznych i prostych placków z bananów.

placki z bananów, placki bananowe

Placki z bananów to moja modyfikacja przepisu na racuchy. Smak jest pyszny i dość mocno bananowy. W końcu nazwa zobowiązuje – w plackach bananowych musi być czuć bananowy smak. Placuszki są naprawdę dobre – wszystkim zasmakowały a szczególnie mojej córce, która jest absolutnie bananową smakoszką.

  


 

Placki z bananów

 

placki z bananów, placki bananowe


SKŁADNIKI:
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka i 1 łyżka mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła – roztopionego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 


 

Jajka roztrzepuję ze szczyptą soli. Banany rozgniatam widelcem i dodaję do nich roztopione masło i roztrzepane jajka. Następnie wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Mieszam do połączenia składników. Na koniec dolewam mleka i znów mieszam.

Smażę na niewielkiej ilości oleju. Ciasto nakładam łyżką na rozgrzaną patelnię.Obsmażam z obu stron na złoty kolor. 

Placki z banana podaję z cukrem pudrem. Można zastąpić go syropem klonowym. 

 
  placki z bananów, placki bananoweplacki z bananów, placki bananoweplacki z bananów, placki bananowe

Takie placuszki bananowe smakują bardzo dobrze nie tylko na ciepło. Na zimno są równie smaczne. Świetnie nadadzą się na przekąskę do szkolnej śniadaniówki dziecka.

 
 

Pozdrawiam
Agnieszka



Zainspirowałam Cię? To wspaniale!

Będzie mi bardzo miło, jeśli mi o tym powiesz – facebook, instagram – jak wolisz. Po prostu wrzuć zdjęcie i oznacz #321startdiy lub @321startdiy

Musisz też wiedzieć, że ciągle coś majstruję i zrealizuję jeszcze wiele projektów zrób to sam, a sposoby wykonania i moją wiedzę zapiszę na tym blogu – jeśli polubisz mój fanpage, niczego nie przegapisz.