Serca z truskawek w czekoladzie – afrodyzjakowa bomba

trukawki w czekoladzieNo dobra, jestem łasuchem! Moim słabym punktem jest czekolada. Ja ją po prostu uwielbiam! Mleczną, kokosową, gorzką – każdą! Gorzka czekolada to też podobno dobry afrodyzjak, tak samo jak truskawki (które zresztą też uwielbiam), więc serca z truskawek w czekoladzie będą idealnym deserem dla zakochanych:) A więc również i dla mnie:)

 

 

Serca z truskawek w czekoladzie

Aby powstały truskawkowe serca potrzebne będą:

  • truskawki
  • czekolada – gorzka lub mleczna
  • łyżeczka masła

Czekoladę łamię na drobne części. Rozpuszczam ją w kąpieli wodnej czyli wrzucam czekoladę do garnka i ten garnek umieszczam w drugim garnku. Zamiast garnka może być miseczka. Dodaję też łyżeczkę masła, żeby czekolada się błyszczała. 
Kąpiel wodna to chyba najlepsza metoda rozpuszczania czekolady – ważne jest, aby miska lub garnek w którym znajduje się czekolada nie dotykała wody. Inaczej czekolada się przegrzeje i się rozwarstwi.

serca z truskawek

Truskawki myję i dobrze osuszam ręcznikiem papierowym. Szypułki wycinam tak, aby otrzymać kształt serca. Truskawkę kroję na pół i znów odsączam – tym razem nadmiar soku.

serca z truskawek

Rozpuszczoną czekoladę wylewam na płaską cześć truskawki. Teraz czekolada musi dobrze zastygnąć. Nie wkładam jej jednak do lodówki, bo zrobi się matowa – tak właśnie było z moimi czekoladkami na zeszłe Święta Bożego Narodzenia

serce z truskawek

Kiedy czekolada na jednej stronie truskawki wyschnie, zabieram się za oblewanie drugiej strony. Takie oblewanie zawsze w programach kulinarnych robią na specjalnej kratce. Ja takiej nie mam i zawsze zapominam, że chciałabym sobie taką kupić. Ale potrzeba matką wynalazków i to moja wersja kratki do ociekania – dwa jabłka i dwa patyczki do szaszłyków Znów czekam aż zastygnie.

serce z truskawek

Jeszcze dekoracja czerwonym pisakiem. Ach, nie mam do niego dobrej ręki:) Ogólnie rzecz ujmując, nie aspiruję do roli Masterchefa:)  Ot, dla mnie dobry deser a dla Was może inspiracja na walentynkowy wieczór.

serca z truskawek

Czy powinnam poczekać na moją drugą połówkę, żeby zjeść te serca z truskawek? Może i powinnam ale chyba nie dam rady:) Zrobię drugą porcję na Walentynki – zdecydowanie będzie to ładny miłosny akcent na stole, no i spora porcja afrodyzjaków.
Jeśli chcecie więcej miłosnego akcentu na stole, to zobaczcie jak robić serce z serwetki.

Pozdrawiam
Agnieszka

 


Skorzystałeś? To wspaniale!

Na tym blogu będzie jeszcze wiele użytecznych informacji – jeśli polubisz mój fanpage, niczego nie przegapisz.