Sorbet truskawkowy to idealne połączenie dla miłośników lodów i truskawek. Łatwo go zrobić w domowym zaciszu – wystarczy, że masz mikser, foremki do lodów i 10 minut wolnego.
Truskawki na patyku
U mnie w domu nasze polskie truskawki są po prostu uwielbiane i jak dla nas, sezon na nie trwa zdecydowanie za krótko. Oczywiście nic na to nie poradzimy – po prostu jemy truskawki codziennie, a ja staram się robić dużo truskawkowych smaczności.
Dosłownie i w przenośni wyciskam truskawki jak tylko mogę:) Począwszy od koktajlu, który jest w truskawkowym sezonie naszą codziennością, przez ciasta, jak to truskawkowe z płatkami owsianymi, na lodach skończywszy.
Z lodów najczęściej robię sorbet truskawkowy. Jest po prostu szybki i prosty, a lato wolę jednak spędzać inaczej niż w kuchni – to chyba nic dziwnego:)
Jeśli jeszcze nie robiliście sorbetu truskawkowego samodzielnie, to spójrzcie na przepis, a sami stwierdzicie, że to naprawdę żadna trudna sztuka.
Przepis na sorbet truskawkowy na patyku
Składniki:
- 400g truskawek
- 6 łyżek cukru + 3 łyżki wody
- 1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
Dodatkowo: blender i foremki do lodów
Truskawki myję i odszypułkowuję. Wkładam do pojemnika i miksuję. Zanim dodam cukier i cytrynę smakuję truskawkowe puree. Zdarza się, że truskawki są dość kwaśne – wtedy w ogóle nie dodaję cytryny.
Do garnuszka wlewam wodę, wsypuję cukier i podgrzewam do rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowany syrop odstawiam do ostygnięcia i wlewam do zmiksowanych owoców. Dodaję sok z cytryny. Mieszam, wlewam do foremek na lody i wkładam do zamrażarki.
Po około 3-4 godzinach sorbet truskawkowy na patyku jest gotowy!
Od razu po wyjęciu z zamrażarki lody wcale nie będą chciały wyjść z foremki – trzeba chwilkę odczekać albo na moment zanurzyć foremkę w wodzie.
Jeśli nie korzystacie z foremek do lodów, tylko mrozicie sorbet w pojemniku, wówczas polecam co 30 minut go dobrze przemieszać, a najlepiej zblendować, przez pierwsze 2-3 godziny mrożenia. Taki sorbet będzie potrzebował więcej czasu na zamrożenie.
Ten dwukolorowy lód to truskawki i ananas. Najpierw zamroziłam puree truskawkowe, po dwóch godzinach dolałam ananasowe i dopiero wówczas włożyłam patyczek.
Do tematu lodów również można podejść twórczo!
W upalne dni sorbety owocowe są jak znalazł. Niosą pyszne orzeźwienie, więc warto mieć ich trochę w domowej zamrażarce. Róbcie i wcinajcie. Smacznego lata! ♥
Pozdrawiam
Agnieszka
Zainspirowałam Cię? To wspaniale!
Będzie mi bardzo miło, jeśli mi o tym powiesz – facebook, instagram – jak wolisz. Po prostu wrzuć zdjęcie i oznacz #321startdiy lub @321startdiy.
Musisz też wiedzieć, że ciągle coś majstruję i zrealizuję jeszcze wiele projektów zrób to sam, a sposoby wykonania i moją wiedzę zapiszę na tym blogu – jeśli polubisz mój fanpage, niczego nie przegapisz.