Powidła śliwkowe z czekoladą – rozkoszna słodycz w słoiku

Powidła śliwkowe z czekoladą - przepis na śliwkową nutellęKiedy tylko pojawiają się węgierki, zabieram się do słodkiej pracy i na półki mojej spiżarki trafiają powidła śliwkowe z czekoladą. Dla mnie takie połączenie jest przepyszne, a jeśli lubicie śliwki w czekoladzie, to smak tych powideł powinien trafić również w Wasze podniebienie.

Śliwkowa nutella

Śliwka i czekolada to para znana nie od dzisiaj. Są tacy, którzy te połączenie smaku uwielbiają i Ci, którzy od niego stronią. Ja należę do tych pierwszych – uwielbiam czekoladowo-śliwkowy duet.
Słodycz przełamana smakiem śliwek bądź jak kto woli smak śliwek z dodatkiem nuty czekolady jest naprawdę pyszny. Tak pyszny, że czasem powidła śliwkowe z czekoladą nazywane są śliwkową nutellą. Oczywiście nie myślcie, że są chociaż trochę podobne do tej sklepowej nutelli, bo to zupełnie inny smak. Poza tym są o niebo lepsze, zdrowsze, a lista składników jest kilka razy krótsza.
Kiedy więc pojawiają się węgierki, zabieram się do słodkiej pracy i zamykam tę śliwkowo-czekoladową rozkosz w słoikach.

Czy do powideł trzeba użyć węgierek? Mama uczyła mnie zawsze, że najlepszymi śliwkami do powideł są właśnie węgierki i tej zasady się trzymam.


Przepis na powidła śliwkowe z czekoladą

Powidła śliwkowe z czekoladą - przepis na śliwkową nutellę

Składniki:

  • 1kg śliwek węgierek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • tabliczka mlecznej czekolady

Śliwki myję, przekrawam na pół i pestkuję. Wrzucam do garnka z grubym dnem.
Gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Garnek trzymam na ogniu, aż całość zgęstniej, co przy takiej ilości śliwek trwa około 2-3 godzin (można rozdzielić ten czas na 2 dni).
Dosypuję cukier i jeszcze trochę gotuję. Odstawiam do ostygnięcia.
Po przestygnięciu całość blenduję na gładką masę.
Ponownie podgrzewam. Wsypuję kakao i wrzucam połamaną na kostki czekoladę. Warto robić to stopniowo, regulując stopień słodkości.
Chwilę jeszcze całość smażę, co jakiś czas mieszając.
Gorące powidła przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam i odwracam na kwadrans do góry dnem.

Powidła śliwkowe z czekoladą - przepis na śliwkową nutellęPowidła smakują przepysznie ze świeżym chlebem czy chrupiącą bułką. Mogą być również dodatkiem do gofrów, naleśników czy nadzieniem do ciastek. Można też wyjadać je łyżką  – w taki właśnie sposób zniknął u mnie już pierwszy tegoroczny słoiczek:)

Pozdrawiam
Agnieszka


Zainspirowałam Cię? To wspaniale!

Będzie mi bardzo miło, jeśli mi o tym powiesz – facebook, instagram – jak wolisz. Po prostu wrzuć zdjęcie i oznacz #321startdiy lub @321startdiy.

Musisz też wiedzieć, że ciągle coś majstruję i zrealizuję jeszcze wiele projektów zrób to sam, a sposoby wykonania i moją wiedzę zapiszę na tym blogu – jeśli polubisz mój fanpage, niczego nie przegapisz.