Słodkie placki z dyni – pyszny jesienny podwieczorek

placki z dyni, dyniowe pancakesPyszne, sycące i aromatyczne placki z dyni zarezerwowały sobie naczelne miejsce na liście moich domowych jesiennych podwieczorków. Ten pyszny deser po raz kolejny udowadnia wszystkim niedowiarkom, że dynia jest smaczna nie tylko w wersji wytrawnej, ale również na słodko.  


Słodka dynia

Znów powiem Wam, że uwielbiam dynię, ale po prostu nie potrafię przejść obok niej obojętnie. Ten wygląd, te kolory, ten smak, czynią z niej absolutnie mój jesienny numer jeden.
Pierwszą tegoroczną dynię zaserwowałam już w sierpniu, a teraz, w środku dyniowego sezonu, po prostu szaleję. Dzięki Bogu, że moi domownicy też lubią dynię, a przynajmniej jak do tej pory nie skarżą się, że pojawia się na stole tak często. Staram się jednak, żeby nie było monotonnie. Przy dyni nie jest to trudne, bo z łatwością można z niej wyczarować potrawy wytrawne, jak zupę i słodkie np. smaczne dyniowe ciasto. Jedno warzywo a tyle pysznych możliwości!

placki z dyni, dyniowe pancakesJesienne podwieczorki to u nas dynia na słodko – placki, ciasta i ciasteczka. Przy słodkich przepisach najczęściej sięgam po dynię hokkaido, bo ta odmiana sama w sobie jest słodka. Przy tym ma taki piękny intensywny kolor!

Pierwszym krokiem do dyniowych słodkości jest najczęściej przygotowanie puree czyli po prostu upieczenie (w 180 stopniach) do miękkości kawałków wydrążonej dyni. Z reguły zajmuje to od 45 minut do godziny. Miękkość sprawdzam widelcem. Po ostygnięciu wyciągam miąższ ze skórki i blenduję.
Jeśli mus wychodzi bardzo suchy, co przy hokkaido czasem się zdarza, dodaję do niego nieco wody.
Nadmiar puree trzymam w lodówce. Może tam spokojnie postać 3-4 dni. U mnie z reguły stoi krócej, bo skoro mus z dyni jest pod ręką, to znaczy że czas na dyniowy deser, jak na przykład słodkie placki z dyni.


Słodkie placki z dyni – przepis

placki z dyni, dyniowe pancakes

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 2 łyżki oleju roślinnego

W jednej misce mieszam składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, przyprawy. W drugiej misce łączę wszystkie składniki mokre – roztrzepane jajko, dyniowe puree, olej i mleko. Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale mimo wszystko rozlewać się po patelni. Jeśli ciasto jest za gęste, to można dolać odrobinę mleka. Tak przygotowane ciasto odkładam na 5 minut, żeby odpoczęło.

Do smażenia używam patelni o średnicy 14cm. Przed każdym plackiem smaruję ją niewielką ilością oleju (za pomocą pędzelka).  Na rozgrzany olej wlewam ciasto – około 3/4 łyżki wazowej. Smażę na małym ogniu. Pierwsza strona smaży się około 3 minuty. Bardzo dobrze widać, kiedy placek jest gotowy do odwrócenia, bo jego powierzchnia robi się ścięta i przy odwracaniu ciasto nie spływa. Drugą stronę smażę nieco krócej. Ściągam placek z patelni i smażę następny.
placki z dyni, dyniowe pancakes
Z przepisu wychodzi 6 placków i jest to porcja, która wystarcza dla moich dwóch łakomczuchów, a i dla kucharza zostanie jeden na posmakowanie 🙂 Dla większej ilości osób trzeba odpowiednio zwiększyć porcję.

placki z dyni, dyniowe pancakesplacki z dyni, dyniowe pancakesPlacki z dyni można polać sosem czekoladowym, syropem klonowym bądź posypać cukrem pudrem. Jak dla nas są wystarczająco słodkie i zjadamy je w wersji bez dodatków, w towarzystwie ciepłej herbaty.
 

Pozdrawiam
Agnieszka



Zainspirowałam Cię? To wspaniale!

Będzie mi bardzo miło, jeśli mi o tym powiesz – facebook, instagram – jak wolisz. Po prostu wrzuć zdjęcie i oznacz #321startdiy lub @321startdiy

Musisz też wiedzieć, że ciągle coś majstruję i zrealizuję jeszcze wiele projektów zrób to sam, a sposoby wykonania i moją wiedzę zapiszę na tym blogu – jeśli polubisz mój fanpage, niczego nie przegapisz.

Zapraszam Cię również do zapisu na mój newsletter. Bądźmy w kontakcie!